Bindingsværk

Uge 20

 Aulum Åben By

 

Blot slentre gennem regn....

 

Aulum Åben By

 Under silende lørdagsregn og dårlig planlægning for parkeringsmuligheder, blev "Aulum Åben By"  afviklet ved en omgang "gør som det plejer gademarked", med fokus rettet for fremme og synliggørelse af det lokale kultur og erhvervsliv.
 Ved større medieudgivelse for "Aulum Åben By" - giver dette den almene befolkning et indblik i de forskellige erhvervs foretagende. Men tvivlsom vil det være, om formålstanken med denne fortolkningsform, udadtil vil være medvirkende til at præge byen med livet for dagligdagens tilvante adfærds bestræbelser.

 Ved nutidsopfattelse, har "Aulum Åben By" nok været et par anderledes dage. - Men er på ingen måde et "Aulum By Festival" som sætter præg på landkort efter få timers rodet gademarked.

 

 

Bogudgivelse 

 Efter flere års slægtsforskning, udgiver Elna Falk i Sønderborg nu en bog, efter sin store samling med opsøgning af materiale for slægtsforskning. Bogen ”Slægtsminder 1668-2008, Sønderriis” bliver trykt hos grafisk arbejde i Guderup, og klar til udgivelse i juni måned.

 

 Bogen ”Slægtsminder 1668-2008, Sønderriis” er på 220 sider og med mere end 300 billeder.

 For bogens indhold, har Elna Falk draget udganngspunk ved sine bedsteforældre Hans Peder Jensen Sønderriis og Ane Elisabeth Vestergaard, som udførte sine livsgerninger i  "Dronninggaard” Nr. Nissum, som de opførte i 1908. 

 Elna Falk, født Sønderriis, er af næste generation født i "Dronninggaard”

Hans Peder Jensen Sønderriis, født i 1880, er den første i Danmark som er døbt Sønderriis

Ane Elisabeth, født Pedersen 1881, i ”Vestergaard”, Vinding ved Sørvad.

 

Udover beskrivelse af bedsteforældrene, deres søskende og forfædre, er indhentet oplysninger fra efterkommere, ca. 140 personer. 
Af beskrevne personer herved, er de ældste fra midt i 1600-tallet og bogen slutter i december 2008.

 

 

Forord for ”Slægtsminder 1668-2008, Sønderriis”

Forord.

 En slægtsbog er, som navnet siger, en bog om slægten, men det er også en bog, man aldrig bliver færdig med. Man vil altid kunne finde nye oplysninger om familien tilbage i tiden eller ud til siderne, der er nogle, der dør eller nogle, der bliver født. Der vil altid være fejl eller mangler, der kan rettes eller tilføjes.

 Jeg har valgt at stoppe med de oplysninger, jeg havde ved udgangen af 2008 

 

 Politikeren I.C. Christen skal have sagt: ”Det er en ringe slægt, der ikke har slægtsminder. Men den mand og den slægt, som ikke vil værne om sine minder, så de kan gå videre til børn og børnebørn, er endnu ringere.”

 

 Jeg har først og fremmest skrevet bogen, fordi jeg syntes det var sjovt, men måske har det også ligget lidt i baghovedet, at de gamle historier og historierne om de gamle ikke måtte gå tabt for efterslægten.

 

 Egentlig ville jeg renskrive og genfortælle min oldefar, Mads Peder Jensen Sønderriis´ erindringer, men det greb om sig, og jeg blev bidt af det. Jeg har brugt hans tekst, hvad jeg har fået fortalt, og hvad jeg kan huske. Jeg har fortalt det på den måde, som jeg har oplevet familien.

 

 Næsten alle vore forfædre har været bønder. Jeg har beskrevet flere af de gårde, hvor de har levet, mange af dem eksisterer endnu.

 Det har været sjovt og spændende

- at se de steder, hvor de har boet og slidt for føden og for at opfostre de kommende slægtled,

- at besøge de kirker, hvor de er døbt og gift,

- og at gå rundt på de kirkegårde, hvor de ligger begravet. En del gravsteder findes endnu.

 Jeg har næsten følt, at jeg har lidt del i de herregårde, hvor de har gjort hoveriarbejde, det drejer sig især om Nr. Vosborg og Rysensten, på Venø havde de ikke hoveriarbejde.

 

 Alt det er der kommet en bog ud af på 200 sider. Den beskriver slægten i mere end 300 år, og omtaler over 1000 personer. Nogle er kun nævnt, andre er der fortalt mere om. Der er ca. 300 billeder mange i farver.

 Den er trykt hos grafisk arbejde i Guderup.

 

Jeg vil slutte med at takke alle, der har ydet bidrag til bogen.

 

Sønderborg foråret 2009.

 

Elna Falk

født Sønderriis

 

 

Billedkunst blev hendes liv

 

Inge-Lis Gaardsted

 

Inge-Lis Gaardsted

 Inge-Lis er tidligere Aulumbo, med skolegang i Aulum Byskole. Igennem skoletids- og ungdomsårene var Inge-Lis jævnligt besøgende hos os, hvor hun var jævnaldrende med vore børn, som sammen da havde mange hyggelige stunder. 

 Inge-Lis Gaardsted valgte vejen for sit liv, ad billedkunstens vej, hvor hun i Vejle har egen atelier og kunstkole.under navnet "Stjernedrys", hvorfra hendes værker vises på mange af landets større galleriudstillinger. Herom vil Inge-Lis selv fortælle ved et efterkommende uge af Bindingsværk.

 

Kultur kunstens hjerterum

 

 

Det skabte værk af Inge-Lis Gaardsted

 

 

                     Vor historisk trestammet birketræ er nu borte

 

Havens trestammet birketræ

 - som vi i 1980 gravede op med teske og skruetrækker i en vejgrøft ved Östersund i midtsverige, hjembragt i en madkasse og plantede det i haven, har vi nu efter grundig overvejelse med vemod set os nødsaget til at fælde, da vi skønnede den for ikke mere være rodstærk og fandt det uforsvarligt, ved dets højde i kraftig storm kunne vælte og forvolde skade på os selv samt vore naboomgivelser. 

Igennem årerne har såvel os selv samt alle vore fugle haft megen glæde af det gamle træ som nu er borte - men alting får jo en ende og det gjorde den gamle trestammede birketræ ogå.

 

For bevarelse til lidt jordiske rester haraf, invisterede vi så i en kompostkværn og komposterede dets grene til flis, som så blev lagt under vores nye havehæk med håb for, at det så her vil gavne i det jordiske kredsløb.

 

Sommerblomster

I ugens løb har vi fået os taget sammen til køb af nogle sommerblomster, fået tilplantet lidt krukker samt udenom terrasse. Så må tiden vise om det vil gro.

 

 

 

Hilsen fra Feldborg

 

Aftenstemning ved Gammel Landevej 18c

Rodendendrohn i flor

 

For livet i Feldborg

Så er det vist på tide, vi kommer med i succeen med nyhedsbrevene.

Her i huset bliver der i disse dage talt ned med skoledage. Lilli har 5 skoledage tilbage, så er der dømt læseferie til diverse eksamener.                                                                                                                                                 

Lilli                                                                                                                                                                    Alle de skriftlige eksamener er overstået. Forhåbentlig er de gået godt, men det får Lilli jo først at vide til sidst.
Med hensyn til arbejdet som ungarbejder hos Hodsager Købmand, så er det lidt usikkert om købmanden må lide butiksdøden. Som det ser ud for øjeblikket, så ser det sort ud. Vi opfordrer derfor Lilli til at søge andre græsgange, så hun ikke lige pludselig står uden arbejde. Der er jo rigtig meget, hun gerne vil bruge penge til........

Janni                                                                                                                                                                  Som nævnt i sidste uges nyhedsbrev, er Janni jo blevet konfirmeret. Det var en rigtig dejlig dag, som vi alle nød i fulde drag. Særlig Janni synes det var skønt, at så mange gæster ville deltage i festen.                                                                                                                                                                        Det hele sluttede kl. 00.40. Men så havde der også både været dans, højt musik og konkurrencer.
Hun er gået i teenage dvale. Hun nyder simpelthen at ligge i sin nye seng, gardinerne rullet ned og så se en rigtig god film i t.v. eller på DVD. Heldigvis ved jeg da af erfaring, at dette fænomen går over igen..... ellers kan man jo godt blive lidt betænkelig.

Morten                                                                                                                                                                For tiden går Morten på Teknisk Skole i Holstebro. Det er ophold nummer 2 ud af  de 6, der skal være inden han bliver udlært i 2011. Han har i denne uge købt et fjernsyn til Janni for nogle af hendes konfirmations penge. Det er en LG 32 tommer fladskærm. Så ved I, hvad nogle af pengene er gået til.
Morten passer sit arbejde til punkt og prikke, til gengæld passer han også sine venner, lige så snart han har fri.
Hvor er det dejligt at se at de alle har en meget stor omgangskreds. Så er der jo altid nogen, der gerne vil feste og snakke.

Ryan                                                                                                                                                                   Hos Linds kører Ryan op til 10-11 timer dagligt ud med varer. De har mistet en kollega - fyret - og derved skal de resterende køre lidt flere timer. Selvfølgeligt er det dejligt, at der er noget at lave, men han mener godt, han kan undvære 2 timer hver dag.

Hanne                                                                                                                                                                  Jeg har været så heldig at få en ny kunde under fanen firmamassage. Det er Retten i Viborg. Det er ca. 4 timer hver 14. dag. Det er nogle hyggelige og rare mennesker, ganske som alle de andre jeg har under behandling.
Kundekredsen i min egen klinik bliver udvidet for hver uge der går................ tænk, at jeg har haft tålmodighed til det.
Men det er skønt når folk ringer og bestiller tid. Og det er både nye og gamle kunder.

Jeg var lige ude og gå en aftenstur i aften, og til min glæde kommer vores rodendendrohn lige så flot som den gjorde sidste år.
Jeg medsender lige nogle aftensbilleder af vores have. Det er blot en skam, at I ikke kan høre alt den dejlige fuglefløjt som udspiller sig denne tid på dagen.
Men luk øjnene og forestil jer solsorte seranaden, blandet med en lærke i det fjerne. Pludselig kommer vores 2 små flagermus svævende ind over græsplænen. Det er så skønt det hele.

 

Zoneterapeut og Massør
Gammel Landevej 18c
Feldborg
7540 Haderup
9747 6677
4143 2469
www.hannesklinik.dk
Aloe Vera forhandler fra ForeverLiving.

 

                         Enhver kan bidrage med indlæg til Bindingsværk

 

Bindingsværk:  - udstedes onsdage (-så vidt muligt)

Tidligere uger:

Deadline:  - senest tirsdag aften

Uge 16

Bidrag for indlæg:  - send med e-mail  =  Kontakt

Uge 17

Index

Uge 18

Uge 19

Uge 20