Bindingsværk

Uge 23

 

 

Vej til Alheden

 

Hømosehusvej over Hessellund Hede, Grove – Karup

 Klik billede for panorama visning

 

Et bid af søndagsturen

  Et bid af søndagsturen var ad Hømosehusvej fra Grove – Karup, over et hjørne af det midtjyske hedeslette igennem miltæromådet ved Karup. Store fortids hedearealer omkring Karup var beliggende ved  forskellige stednavne som Hessellund Hede, Alhede, Kongenshus og Hestbæk Hede m.fl.
  En tur ad Hømosehusvej har altid været mig en fascineret oplevelse at køre igennem. Dels ved at vejen er anlagt på et stykke fly-startbane, udført af fortids menneskehænder under krigens tid, som nu i begge sider er ved at være tilgroet af lyng og græs, ligesom der over sletterne herved kan opleves et stykke roligt hedenatur i et område af fortidens store midtjyske hedesletter, hvorved Kong Frederik den Femte omkring 1760 opfordrede tyskere til at opdyrke hedearealer ved Alhede, som herved fik navnet Kartoffeltyskere, muligvis som "øgenavn", men som lærte danskere at avle og spise kartofler.
 

Kartoffeltyskere

  På Alheden bosatte tyskerne sig i områderne ved Grønhøj og Haurdal, hvorved der til kolonisterne blev opført 30 gårde hver sted. Ikke alle var velegnet til agerdyrkere, som skuffede over de lovede forholde så vendte hjem igen. Andre vandrede til Rusland hvor kejserinden lovede dem jord og blev herved kaldt for Volga-tyskere.
  For de 59 familier, fordelt på 30 slægter som blev på Alheden, var det en drøj kamp at opdyrke jorden, som for mange mislykkedes, men fik med tiden held til at dyrke kartofler, som ikke på den tid var en kendt spise i Midtjylland. 
  Mange efterkommere, som nu er fra 7,8,9 og 10. generation af indvandrerne, er utroligt opmærksomme på, at de er kartoffeltyskere, hvilket kan ses af det store medlemstal i efterslægtsforeningen af ”Kartoffeltyskerne på Alheden”.

 

 

Den søde butik - af Ingrid

 

 

 

 

 

Den belgiske chokolade dufter himmelsk

… selvom jeg har gjort det før, så gjorde jeg det igen i dagene op til pinse. Nøjagtig på samme måde, som da jeg, som lille pige stod og klemte næsen flad mod butiksruden ved Stefansens varehus i Aulum. På den måde kunne jeg rigtig stå og nyde synet, når lejligheden bød sig. Dengang var det synet af legetøj, medens det nu var synet af en fontane med ”rislende” chokolade, jeg stod og nød.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Butikken ligger i Bruxelles og den er langt fra den eneste. Belgien er kendt for dens chokolader, og butikkerne ligger side by side. Jeg kan fortælle, at det ikke bare dufter himmelsk – det smager ligeså. Og så alle de smukke indpakninger … det kan anbefales.

Foto: Ingrid Østergaard

 

 Udflugt til Odense - (2. pinsedag)
2. pinsedag kørte vi en tur med Farmor til Odense, hvor vi gik rundt i det fine solskinsvejr.

På torvet i overfor Rådhuset i Odense står en statue af H. C. Andersen, og ved siden af ligger Sct. Knuds kirke, som domkirken i Fyens stift. Inde i kirken findes en plade i væggen, hvorpå der står at H. C. Andersen er konfirmeret i denne kirke den 18. april 1819.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orgelfacaden i Sct. Knuds kirke

 

Herved ses orgelfacaden fra 1757. Orglet, som er et Marcussenorgel, stammer i sin nuværende udformning med 56 stemmer fra 1965

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kor orgel i Sct. Knuds kirke

 

Herved ses Kor orgel, som er bygget i 1999 af orgelbygger Carsten Lund og har 22 stemmer.

Kilde: Brochure fra kirken                               Foto: Ingrid Østergaard

 

 

 Så blomstrer ”Ruths” liljer igen

 

 

.....og det er vel efterhånden snart på 10. år vi kan nyde dem i vores have. Før den tid blomstrede de inde hos naboen. Heldigvis fik vi dem tilbudt, da Ruth ikke kunne finde en ny plads til dem i forbindelse med en mindre omrokering i haven.

 

 

 

Kunstmaler Margit Fribo - Grenå

 

 

Margit Fribo

 Kunstmaler Margit Fribo i Grenå er barnebarn af Maren og Peder Flyvholm i Vejsbjerghus på Venø, hvorom hun har været hovedperson for skabende interesse for dybere efterforskning af biografien for Maren og Peder Flyvholm, som løbende er bleven tilskreven deres side.

Margit har med interesse skabt sig en karriere ved kunstmalerfaget. Her forinden har hun haft en fortid i restaurationsbranchen.

 

 Restaurationsbranchen

Ved denne branche nævner Margit det som sådan: Efter en sommer på Nyborg strands kontor, fortsatte jeg på kontoret på Restaurant Wivex, den gode gamle med middagskoncerterne med Winstrup Olesen m.fl.

Senere fulgte forpagtning af Bogense Hotel sammen med min mand - derfra til Hotel Dagmar i Grenaa - her startede vi også vor egen Restaurant "3 små stuer", efter min mands død der, kom jeg så til det, der dengang hed Hotel du Nord" i Grenaa, som bogholder i ca 20 år, Hotellet hedder "Helnan Hotel Marina".

 

Gået til kunst undervisning hos

  Ruth Falk, Arne Tipsmark, Maud Sinclair, Ketty Steffensen, Jens Bredholt, Jette Noyes, Eva Maria Larsson.
 Alle locale kunstnere på Djursland

  

 Kursus med diplom:  Århus kunstakademi, Fritz Bro Pedersen

 

UDSTILLINGER:

     Medlem af Grenaa Kunstskolen
     Medlem af Fornæsgruppen – påskeudstillinger gennem 20 år
     Grenaa Politi
     Grenaa Papfabrik
     Kunstudstillingen Samsø – et værk på 1. plads valgt af publikum
     Andelskassen Voldby

     Sannes cafe

     Restaurant Skakkesholm
     Restaurant Meinickes

     Hotel Havlund

 

Jeg har gennem årene taget undervisning i både tegning og maling, maler helst i akryl og olie og gerne større ting.

   

Efter børnebørnene er kommet til, har de været mine bedste modeller til portræt-maling, som jeg nu laver en masse af – at finde den helt rigtige lighed frem, er spændende, men kræver godt tid til studier og udførelser.

 

Landskaber skal helst være dramatiske i form og farver – men det er da også blevet til nogle kønne bøgeskove i lysegrønt – Islandske vulkaner og sære formationer – græske haver og parisiske og andre sydlandske lidt falmede husfacader og spændende gyder og gader.

 

2008 påskeudstillingen på Grenaa Rådhus har jeg et helt specielt maleri med:

 Min nevø Mikkel Flyvholm er nyuddannet teater-instruktør, der lige har sat Shakespeares Othello op på teatret Mungo Park i Allerød. Inden han gik i gang med stykket tog han og min bror (hans far) til Sicilien, for at Mikkel i fred og ro, kunne sætte sig ind i Shakespeares skuespil.
 

 På Sicilien ser han et gammelt maleri på træ forestillende Janus med dobbelthovedet. Mikkel blev selvfølgelig fotograferet foran maleriet, fordi Janus-figuren kan have inspireret Shakespeare til hovedpersonen Jago i skuespillet. Jago har også to ansigter. Udadtil vennesæl og uskyldig, men bag det gemmer jaluosien og ondskaben sig.

Fotografiet blev sendt til Grenaa – til inspiration til et maleri, jeg straks måtte i gang med

 

 Inspirations maleriet

 

FLYVHOLM

  I 2008 fik jeg ved hjælp af Christian Østergaard Jensen kontakt til Erik Povlsen, der i løbet af sommeren fandt frem til vores aner i det vestjydske, nemlig Flyvholm familien.
  Min far er født på Venø, hvor min farmor var øens jordmoder og min farfar fiskede i Limfjorden, de boede i Vejsbjerghus på øen med 12 børn en dejligt sorgløs barndom, hvorom min far fortæller på et lydbånd vi ved denne lejlighed fik lagt på nettet, således at interesserede kan høre lidt om, hvordan det var at være barn og ung først i 1900-tallet.
 

 Familien kom fra Harboør omkring 1860-70 til Jegindø, hvor farfar blev født.

  Slægtsgården Flyvholms ejere i Harboør var fæstebønder under Rysensteen, indtil 1801 hvor de købte sig fri – dette og mange andre interessante oplysninger dukkede næsten dagligt op på mail’s fra Erik Povlsen, som vi er i stor gæld til - sammen med Christian, der med interesse for Venø og dens indbyggere fik os ”sat på Danmarkskortet” – tak for det.
 

Flyvholmmalerimed følelsesbetoning

  Jeg har i år til påskeudstillingen malet et maleri, med min farfar i tankerne, han var ivrig fortaler i samfundet (indre mission) på Venø, far fortæller om, hvordan man mødes, gerne på Vejsbjerghus, og i den fine stue, til bibeltimer med læsning af lange prædikener, sang og bøn – gammelfar, som han også blev kaldt, var den stærke i troen, den ledende for dem, derfor denne lidt svævende, ånden i om ikke den patriakalsk skikkelse, så alligevel lidt åndelig over de andre, tænkte jeg. Sådan stod han i hvert fald for min far og hans søskende, og dermed også for os.

 

Flyvholmmaleriet

 

Som Margit ser Flyvholmmaleriet for sig

 Flyvholm billedet forestiller jeg mig gammelfar som lederen af samfundsrådet, så det er den hvide åndelige figur jeg opfatter som ham, medens de bedende personer er medlemmer af samfundet. Der er taget fra et maleri af Jens Bjerre (så vidt jeg husker det)

 

Hvor er det godt, at nogen tager sig tid til at fortælle efterkommere om vor tid, Regnbuen er et fint eksempel – og nu også Elnas bog, den glæder jeg mig til at læse.

   

   Med venlig hilsen

   Margit Fribo, Mogensgade 9, 8500 Grenaa

 Tlf. 86321341 mobil 20291341

 E-mail:  margit@fribo.dk

   

Margits afskrift af det nævnte lydbånd, fortalt af hendes far Johannes Flyvholm, kan ses herved

 

 

Stemmeret for 18 årige - af Ingrid

 

Valg til EU-Parlamentet og Ny Tronfølgerlov … denne gang var både Rasmus og Asger på valglisten og gik sammen en tur i valglokalet for første gang søndag den 7. juni 2009.

 

 

Stemmeret

Alle borgere i Danmark, der har valgret (stemmeret) og er optaget på en valgliste kan stemme til folketingsvalg og folkeafstemninger.

For at have stemmeret skal følgende krav være opfyldt:

  • Man skal være fyldt 18 år

  • Man skal have dansk statsborgerskab

  • Man skal have fast bopæl i Danmark, Grønland eller på Færøerne

  • Når disse krav er opfyldt, kommer du automatisk på valglisten.  

 

Valgliste

Valglisten er en liste med alle stemmeberettigede vælgere. De borgere, der opfylder kravene for valgret, optages automatisk på valglisten. Du skal som udgangspunkt være tilmeldt folkeregistret for at blive optaget på valglisten.  

Valglisten indeholder oplysninger om vælgernes navne, adresser og fødselsdatoer. 

Alle borgere, der er på valglisten vil modtage et valgkort i forbindelse med folketingsvalg eller folkeafstemning. (Kilde: www.borger.dk – Foto: Ingrid Østergaard)

 

 

Om livet i Feldborg - af Hanne

 

 

Vores hus og have

 

 

Royal besøg i Herning

Torsdag i sidste uge, var Dronningen og Prins gemalen på besøg i Herning, Ikast og Brande.
Det var et flot og godt arrangement fra arrangørernes side, og alle skoler og institutioner i kommunerne var blevet spurgt, om de havde lyst til at hilse på Dronningen.

Jeg synes, det lød som et godt, men anstrengende program, Hendes Majestæt skulle udsættes for, så jeg havde inviteret hende til en omgang zoneterpi, når hun var færdig i Herning.

Onsdag havde jeg ikke hørt noget, så jeg tænkte, at jeg hellere måtte tage på arbejde og tjene til dagen og vejen.

 

 

Modtaget fra Amalienborg

 

 

Først lørdag kom der besked fra det kongelige, at Hendes Majestæt desværre ikke kunne nå en sådan behandling, idet programmet for dagen var fastlagt meget nøje.

Så jeg måtte nøjes med at have fornøjelsen af dette fine brev.

 

Beach Party i Skive

Onsdag og torsdag drog Morten og Lilli til Beach Party i Skive. Det er et kæmpe festival, der strækker sig over 4 dage og over 10.000 mennesker overnatter deroppe. Jeg hørte, at der var forhånds solgt 23.000 billetter. Det er da et par stykker...........
Vi hørte fra dem begge jævnligt i de dage, og det lød som om de havde det ganske udemærket og meget sjovt.
Søndag morgen kørte jeg så til Skive for at hente 2 stk. meget trætte men glade unge mennesker hjem, så de kunne komme hjem i bad, få noget ordentlig mad, og så ellers bare i seng.
Det var jo ikke ligefrem vand, de havde set mest til på turen.

 

Besøgte Venø

Fredag skulle Ryan på arbejde, så der var der kun Janni og mig hjemme. Vi slappede af om formiddagen, og så gik turen ellers til Venø fredag eftermiddag.
Janni er en dejlig pige, der virkelig elsker sine forfædre og alt sit livshistorie. Derfor er hun lige så vild med denne lille ø, som jeg er.

Vi gik en god lang tur, både til kirkegården hvor vi var inde og se kirken. Allerbedst som vi sidder og mindes vore nærmeste, kommer en mand ind og spørger, om vi har tændt lyset, og om jeg var kordegnen. Begge ting måtte vi sige nej til. Lyset var tændt, da vi kom, og kordegn???? Det bliver jeg nok aldrig.
Det viste sig at være præsten, der skulle være korsang med en gæste gruppe drenge.

Efter kirken gik turen bagom Havstokken 16, hvor vi sugede alle tingene fra huset til os. Til orientering kan jeg fortælle, at der er blevet sat nyt stakit op omme bagved. Alle de gamle bølgeplader er blevet erstattet med fin træstakit. Ikke finere end at det stadig passer til huset og øen.

Efter en tur ved stranden og havnen, endte vi i havnekiosken, hvor vi kunne få hjemmebagte boller, makronkage og sodavand for kun 45 kr. Det købte vi, og vi sad og hyggede os indenfor i den fine bygning.

Det var virkelig en hyggelig tur........... det skal gøres om igen en anden gang.

Janni sagde, at når hun skulle optage sin første film, skulle det være på Venø. Hun vil nemlig være film producer........

Hun har lånt mit kamera i et par dage, og der er virkelig kommet mange fine og anderledes billeder ud af det.
Jeg prøver at sende nogle med, og ellers kan resten ses på min hjemmeside. Den er til omforandring, der skal ske noget nyt, og jeg har bestemt at tage alle billederne med.
De er bare super gode..........

Med disse ord vil jeg ønske jer alle en rigtig god uge, og pas godt på jer selv.

Kærlig hilsen Hanne.

 

Havelivet i Feldborg

 

 

Denne uge 23 udgivelse af Bindingsværk, er sidste udgivelse for denne serie som har været interessant, at sætte op med indkomne bidrag hertil.

Samtlige 8 ugeudgivelser, bliver liggende og kan ses herved

 

 

Tidligere uger:

 

Uge 16

Uge 17

Uge 18

Uge 19

Uge 20

Uge 21

Uge 22

Uge 23