Turen gik til Israel 1998

 

 

 

 

Turen til Israel 1998

Dag 2

 

10. Februar

Turprogram: - Fredes Oase - Jerusalem - Ramallah.

Rundvisning i Fredens Oase: Børnehave, skole, Fredsskolen, Stilhedens Hus. Herefter kører vi til Jerusalem, forbi Latrun-klostret og det bibelske Emmaus. Vi besøger det israelske parlement Knesset, den myrdede ministerpræsident Rabins grav på Herzel-bjerget, synagogen Hadassah med Chagalls smukke glasmosaikker, det palæstinensiske Al-Wasiti Kunst Center og kunstneren Sliman Mansour. Om eftermiddagen kører vi til Ramallah og besøger Det palæstinænsiske Center for Fred og Demokrati.

 

Kort fortalt for besøgssteder for dagtur

Formiddagen var ved rundvisning i "Fredens Oase" hvor første besøg var ved en Børnehave og Skole. Børnene herved bliver bevogtet af bevæbnede vagter og der er hegn omkring skole og børnehave.

Børnehavens børn var aktiveret med forskelligt legetøj, såvel som danske børn. Man kunne ikke undgå at lægge mærke til det, som de spiste, som stort set udelukkende bestod af forskellige sunde frugter, - fremfor sukkersødt slik. Det var ret interessant at se såvel børnehaven samt skolens funktioner. Herfra gik turen til Stilhedens Hus, en kuppelrund hus og ingen inventar, men kun en krans liggende midt på gulvet. I dette hus er der her helt stille, der må ikke herinde tales sammen. Men en medfølgende hund tillod sig dog, at følge med ind og tisse på kransen midt på gulvet.

Herfra fulgtes programmet og kørte til Jerusalem, hvor vi bl.a. besøgte Hadassah. Undervejs til Jerusalem blev vi guidet med orientering over det landskab vi kørte igennem, hvorved blev forklaret at Fredens Oase er opført på lejet jord tilhørende en Kloster deromkring. Langs vejen og i udbrændte skovområder var endnu flere udbrændte militærkøretøjer som har ligget her siden krigen i 1948, og skal blive liggende som symbol fra kampen for Iraels oprettelse. Ligeledes kom vi her forbi israelske kibutzer som ligger på sønderskudte arabiske landsbyer, hvorfra indbyggerne enten er flygtet eller fordrevet.

Hadassah-Hebrew Universitv Medical Center Kiryat Hadassah er en Hospital som har 800 sengepladser. Hospitalet er en Synagoge samt et forsknings- og undervisningscenter.

Formålet med besøget herved var at se Chagalls berømte vinduer i synagogen, som ligger på hospitalets områder. De er opført i 1961 og repareret efter 6-dags krigen i 1967. Ligeledes ser vi herved de 12 smukke glasmosaikker af Jacobs 12 sønner.

Vedr. Jacobs sønner, fik hver på sin dødsleje et skriftsted. Det menes, at der herom forligger en bog, skrevet på dansk.

Rundvisning ved Hadassah skulle være ved deres egnee Guider. Først blev der her vist en kort film, og herefter var der fremvisning med orientering, som var på engelsk. Under rundvisningen kunne man ikke undgå at bemærke sig at der på vægge, søjler, tavler mm. var inskriptioner i tusindvis af navne. Samtlige de navne som kunne være af personer, organisationer m.v. - er navne, som igennem tiderne på forskellig vis har givet støtte til fortsat "Hadassah" kan fungere. Samtlige "sponsorer" ser ligesom en ære i, at få sit navn på "plakaten".

Herefter fulgte vi den tilrettelagte program, men nåede dog ikke at besøge ministerpræsident Rabins grav på Herzel-bjerget. - Om det var på grund af tidnød, eller af andre årsager, er endnu uvist.

Meningen havde været at gå ned af Oliebjerget til "Getsemane Have", men på grund af tidsnød herfor blev det så ved buskørsel. Haven som menes være fra Jesus tid er igennem tiderne skrumpet ind til kun være en mindre have, med kun nogle få oliventræer mm. Haven ligger ved "Alle Nationers Kirke". Kirken har denne navn for at være bygget med hjælp og støtte fra mange forskellige nationer.

Turen gik herefter igennem "Møddingporten" (1540) - som er dets navn. Denne er nærmest grædemuren og Tempelpladsen. Gennem denne port blev Jerusalems affald bragt til møddingerne udenfor.

Turen fortsatte herefter til "Al Aksamoskeen" som er et fjerntliggende Moske som er et af de største og helligste i den muslimske verden. Det er en enorm stor bygning som kan huse 4000-5000 bedende, ligesom den har en marmorsøjleskov med bunddække af kostbare orientalske tæpper.

Turen fortsatte til "Klippemoskeen", med det store forgyldte klippekuppel, som ligefrem kan ses fra alle vinkler i hele Jerusalem. Adgang heri var på strømpefødder, men der var meget tykke tæpper på gulvene.

Dagen var gået og hjemvejen påbegyndt. Hjemturen forekom lidt ad omveje, da vi nu var kommen ind i myldretiden med store kødannelser og herved godt kunne blive hængende i flerre halve timer. Men dette kendte såvel vores guid og chauffør alt om.

Aften: - Aftenmøde med drøftelse for bosiddende danskere om Fredsprocessen. Herom var det med Ron Pundik, søn af den tidligere redaktør af Politikken, Herbert Pundik.

Da Ron Pundik er Israeler, er han herfor kun forståelig på dansk sprog, men kan ikke fyldest-gørende udtale det. Fortællingen om fredsprocessen var derfor på engelsk med lidt oversættelse, og herudfra var det et ret interessant foredrag med givne oplysninger vedr. fredsprocessen.

Dette møde blev afholdt i et kælderlokale som kunne fungere til at være beskyttelsesrum i tilfælde af konfrontentationer.

Indgang til Skole / Børnehave i Fredens Oase

 

Et kig ind i Skoleværelse

 

Ophold under vandretur i Fredens Oase

 

Hadassah-Hebrew Universitv Medical Center Kiryat Hadassah

 

Tårnet i baggrund, menes være på Oliebjerget

 

Alle Nationers Kirke

 

Getsemene Have

 

Aftenstemning over Jerusalem

 

Bus for dagture, med chauffør George

Index   Forside   1   2   3   4   5   6   7   8