Turen gik til Israel 1998

 

 

 

 

Turen til Israel 1998

Dag 6

 

14 Februar

Betlehem - Hebron - Mamrelund - ortodokse jødiske bosættere.

Søndagen indledes med gudstjeneste i den evangelisk-lutherske palæstinænsiske kirke i Bethlehem med kort besøg i Fødselskirken. Dernæst besøger vi byen Hebron, der er opkaldt efter Abraham og som betyden "Vennen". Her besøger vi mamrelund og Makpelas Hule, hvor ifølge traditionen bl.a. Abraham ligger begravet. Stedet og byen er et meget konfliktfyldt sted, dels fordi både muslimer og jøder gør krav på stedet, og på grund af ultra-ortodokse jødiske bosættere der bor tæt ved Makpelas-Hule. Vi besøger disse bosættere, ligesom vi drøfter situationen med danske repræsentanter fra den internationale observatørstyrke i byen.

 

Kort fortalt for besøgssteder for dagtur

Søndagen blev påbegyndt med et besøg i Fødselskirken og herefter gudstjenste i den evangelisk-lutherske palæstinænsisk kirke i Bethlehem, hvorved rejseleder Claus Helsbøl læste lidt ud af dagens tekst. Herefter på dansk sang vi "Morgenstund har guld i Mund". Det var en ret hyggelig gudstjeneste at deltage ved.

- Ligeledes var det her ret interessant at høre, at en af deres salmer gik på samme melodi som "Old Black Joe" som er en af de gamle Amerikanske Folkesange af: - Stephen C. Foster.

I Fødselskirken var vi ikke ved fødselskrybben, da der hertil ikke var adgang p.gr.a. anden messe møde, og der var for vores vedkommende ikke afsat anden tidspunt herfor.

 

Eftermiddagen i Hebron.

Hebronturen var nok en af de steder hvoved vi fik det største indtryk af de steder som vi i vor tid kalder som for værende i brændpunktet af uroligheder.

I Hebron besøgte vi først en jødisk bosættelse. Var her ved rundvisning af en mand som fortalte om bosættelsen samt en hel del historie herved. Vi så herved et minderum for massakre af jøder som fandt sted i Hebron i 1929.

Ved siden af den jødiske bosættelse lå "Makpelas Hule" som er Hebrons store seværdighed med partriarkernes grave. Denne har altid været et stridens æble mellem de tre monoteistiske religioner.

En del af bygningskomplekset udgøres af den moskee hvor 30-40 palæstinensere blev skudt af en bosætter i februar 1994. Antallet af dødsofre steg dog til 50-60, da mange senere døde af pådragne kvæstelser. Bygningen er skarpt bevogtet af israelske soldater. For at få adgang hertil må man igennem flere forskellige sikkerhedscheck og kontroller. Mere vedr. Makpelas Hule må der henvises til det beskrevne litteratur

 Herefter besøgte vi danske repræsentanter fra den internationale obeservationsstyrke i byen.

 

Spiser frokost i soldaternes kantine

Ved soldaterbevogtningen herved, spiste vi i deres kantine et lille frokost, da der herved var et mindre kantinudsalg. Vi blev placeret ved et par borde i deres opholdslokale, iblandt soldater med skarpladte våben ved et par af bordene.

Overfor soldater med skarpladte våben bliver man med tiden mere eller mindre immum overfor. Om ikke andet så giver det dog en særpræget spænding at opleve sådant.

Under spiseopholdet skete så dette som jævnligt sker, at der ude på gaden for et kort øjeblik, forekom slagsmål som ikke kendes årsagen til. Men nysgerrigheden satte såvel os som soldaterne i døren for at se hvad foregik. En sådan oplevelse sætter lidt ekstra kolorit for en besøg i Hebron.

 

Besøger TIPH

Efter frokostspisning besøger vi den internationale obeservationsstyrke TIPH (Temporary International Presence in Hebron) blev vi modtaget af to danske piger, som herved udførte deres arbejde ved den Internationale fredsproces. De gav en meget fin orientering herom, og nævnte: -At såfremt fredsprocessen går i stå, går observationsstyrken også i stå. Hebron har penge nok og bliver støttet af Jordan. Oganisationen bliver støttet af velgørenhedsformål, nævnte de to danske piger, ved observationsstyrken.

Oganisationens opgaver er at forsøge, at få palæstinænserne til at leve en bedre tilværelse, end det, de gør. Den har kontakt til samtlige de organisationer som er i byen, og er især Skoler, Hospitaler mm. samt andre steder hvor der er børn. Oganisationensstyrken er neutrale, og har ingen ret til at tage parti.

Israelerne har valgt Danmark som observationsland.

Uder besøget herved fik vi udleveret en 6 sider - A-4, engelsktekstet information, vedr. TIPH.

Pigerne herved fortalte, at der forinden vores besøg denne dag da havde været stenkast og andet urolighed på områderne omkring Makpelas Hule, og som varede en halv times tid.

Aftenens gæstertaler var:  Viola Rahel, som er søster til Mitri Rahel fra den evangelisk-lutherske kirke i Bethlehem, som efter planen skulle være aftenens gæstertaler, men som af andre årsager var forhindret i at være tilstede. Hun havde i stedet sendt sin søster Viola Rahel.

Viola Rahel gav igennem sin version en fortolkning om den evangelisk-lutherske kirkes funktioner, som er fordelt i 6 menigheder fordelt over 5 i Palæstina og 1 i Jordan. De 6 menigheder har tilsammen 2500 medlemmer

 

Besøger Fødselskirken i Bethlehem

 

Partier fra Jødekvarter i Hebron

Tempelbesøg i Hebron viser krævet påklædning af kvinder for adgang

Index   Forside   1   2   3   4   5   6   7   8