Turen gik til Israel 1998

 

 

 

 

Turen til Israel 1998

Dag 4

12 Februar

 Jerusalem - Selma Lagerlöf - Oliebjerget - Gravkirken - Tempelpladsen - det jødisk ortodokse kvarter Mea Shearim - Grædemuren - Sabbaten. 

Dagen i dag var flyttedag. Vi pakker vores kufferter og tager afsked med Fredens Oase. Af praktiske grunde for bustransport skal vi efter rejseplanen bo de sidste dage i Bethlehem, hvor vi her bliver indkvarteret i  Hotellet "Bethlehem Inn".

Besøger i dag Det hebræiske Universitet og den storslåede udsigt, dernæst i de svenske udvandreres fodspor, som skildret af Selma Lagerlöf i hendes roman Jerusalem med besøg på American Colony Hotel og kirkegården, hvor mange svenske udvandrere ligger begravet. Vi går ned ad Oliebjerget med Fadevor kirken og Getsemane Have til Gravkirken med Golgata, hvor menigen var, at søster Abraham vil tage os med rundt, men kom dog ikke tilstede for at gøre det.

Dernæst går turen til muslimernes Tempelplads med Al Aksa- og Klippe-moskeerne. Det er jødernes sabbat, hvorfor vi besøger det ortodokse kvarter Mea Shearim og slutter ved Grædemuren. Tidlig på aftenen kører vi til Betlehem - i det palæstinænsiske Selvstyreområde, hvor vi indkvarteres på Betlehem Inn Hotel, tæt ved den evangelisk-lutherske kirke. Om aftenen orientering om Det Internationale Center og den evangelisk-lutherske palæstinænsiske menighed.

 

Kort fortalt for besøgssteder for dagtur

Forinden besøgsstedene påbegyndes kører vi til Ramallah for at besøge et "Center for Fred og Demokrati".  Efter aftale skulle der køres ret tidlig fra morgenstunden, hvor vi på et møgbeskidt gadehjørne skulle afhentes af Hilda Issa. Men af en misforståelse for mødetid, var hun forsænket, men bød os da velkommen til Centeret. Hendes velkomstoplæg vil herved være for stor at gengive, men hovedpunterne herved var.

For fred i Israel samarbejdes med instanser som Neve Shalom, som socialforskningsinstitut Givat Havivar og Adam institut for demokrati og fred. Arbejdet herom er kun sammen med Israelere som accepterer en palæstinænsisk stat og iIkke bosættere.

Centret modtager ikke penge fra myndighederne, men samler dem ind fra private organisationer udefra.

Efter Hilda Issa kom så generalsekretæren Naseef Muallem. Han lagde op med at fremvise et kort over Palæstina, som fremviste de forskellige katagorier af områder, samt et efterfølgende orientering over katagorierne, som herved kun nævnes. På viste kort forekommer de viste områder A-B-C zoner som øer i Israel

2,8% er område A, hvor der er såkaldt selvstyre. Palæstinenserne kan ikke tillade sig at grave et brønd i deres eget område.

23 % er område B, hvor palæstinenserne bestemmer over civilretslige områder, men Israelerne bestemmer over sikkerheden, hvilke som bl.a. bevirker, at de kan lukke områderne af.

Resten er så C, hvor Israelerne bestemmer det hele.

Efter foredraget herved, kørte vi så til Jerusalem hvor vi skulle besøge et palæstinænsisk kunstcenter Al-Wasiti. Efter besøget herved gik vi til dagens øvrige seværdigheder som at gå ad "Via Delorosa" som menes være den vej hvor Jesus havde gået med sit kors.

For enden af Via Delorosa lå "Gravkirken" hvortil vi kom ind fra taget. Efter en del turmult med mange mennesker herved, kom vi dog ind i en afdeling med en alter, hvorunder det menes at Jesu kors har stået. Under alteret kunne man stikke hånden ned i et hul og herved mærke klippen som var udhulet til korset.

Ligeledes var vi i et ortodokse jødisk kvarter, hvor der var forberedelser til sabaten, som var midt på dagen og alle butikker herved var lukkede. Af særpræg herved, var en ældre lille mand som med sin særprægede stemme, nærmest som en beostær, tiltrak sig opmærksomhed til mod betaling at blive fotograferet. Som sådant har han sikkert igennem sine år fået til sin udkomme.

Dagens afslutning forekom ved Grædemuren, i Jerusalem, som på grund af sabaten nu strømmede folk til, hvor de målbevidst og syngende gik ned ad trappen til Grædemuren.

 

Aftenmøde:

Herved var gæstetaler var DR.-korrespondent i Jerusalem, Jesper Sørensen, med orientering om Det Internationale Center og den evangelisk-lutherske palæstinænsiske menighed.

Med uddrag af gæstetalen gav Jesper Sørensen en orientering om de forskellige fredsaftaler igennem årerne siden 1948, samt for den 5-årige Oslo aftale som blev pågegyndt 1992-93, men som endnu er ret begrænset hvorved er sket noget vedr. fredsprocesser.

Ligeledes gav Jesper Sørensen en orientering vedr. de tre zoner: A-B-C - som tidligere nævnt, men fortolkede dem således:

  • A - Palæstinenserne har både militær og civil myndighed.

  • B - Palæstinenserne har civil myndighed, men Israelsk militær.

  • C - Israelerne har både militær og Israelsk myndighed.

Ved passage imellem A-B-C områderne, er der militære observationsposter med delvis vejspærineger for alt trafik her imellem. Biler har forskellige farver i nummerplader, og har herved legimation for kørsel igennem spæringerne. Busselskabet som vi kørte med, havde ingen problemer med passage, da den havde nummerplade som var gældende for kørsel i alle tre zoner. Ved de zonegrænser kunne godt opstå en del turmult, men kender ikke de nærmere omstændigheder herved, og kan derfor ikke give omtale herfor.

 

Indlogeringshotellet "Bethlehem Inn"

 

Den lille mand med det spæde stemme

 

Grædemuren i Jerusalem

Index   Forside   1   2   3   4   5   6   7   8